Zespół z „Jagiełły” finalistą Międzynarodowego Konkursu Innowacyjności i Kreatywności Foodathon 2023!
W piątek, 10 listopada 2023 r. odbyła się finałowa gala Międzynarodowego Konkursu Projektowania Koncepcyjnego Foodathon 2023. W rywalizacji wzięło udział ponad 500 osób z różnych krajów Europy i Afryki, które podczas przygotowywania propozycji swoich rozwiązań tworzyły międzykontynentalne zespoły. Po 25 dniach zawodów i przejściu kolejnych etapów drużyna uczennic z I LO im. Władysława Jagiełły w Krasnymstawie - Milena Lis, Ewelina Perestaj, Aleksandra Skubisz i Maja Wieleba - prowadzona przez nauczycielkę podstaw przedsiębiorczości, p. Sylwię Wójcik-Wilkołazką, wspólnie ze swoimi rówieśnikami z Turcji została finalistą konkursu! Uczennice zaprojektowały aplikację mobilną Hold (on) Water, służącą do kalkulowania ilości wody potrzebnej do produkcji posiłków.
Foodathon to wieloetapowy międzynarodowy konkurs innowacji i kreatywności, organizowany przez EIT Food i JA Europe. Celem inicjatywy jest umożliwienie młodym innowatorom z Europy i Afryki opracowania pomysłów odpowiadających na współczesne wyzwania rolno-spożywcze na świecie, a tym samym udziału w transformacji systemów żywnościowych. Ponadto konkurs koncentruje się na budowaniu umiejętności przedsiębiorczych młodych ludzi oraz współpracy w międzynarodowych zespołach.
Gratulujemy!