825762146 sekretariat@1lo.krasnystaw.pl

I Liceum Ogólnokształcące im. Władysława Jagiełły w Krasnymstawie

slider top

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
W przedsiębiorczości jest moc!

W przedsiębiorczości jest moc!


        Uczniowie I LO od wielu lat odnoszą znaczące sukcesy w dziedzinie przedsiębiorczości. Swoją kreatywnością i konsekwencją w dążeniu do celu zapewnili sobie niejedno spektakularne zwycięstwo!
        W międzynarodowym konkursie Social Innovation Relay cztery uczennice: Iga Kulawiak, Julia Lewczuk, Kinga Miszczak i Milena Szewczak, zajęły II miejsce. Social Innovation Relay to prestiżowy konkurs na najlepszy innowacyjny pomysł biznesowy, odpowiadający na wybraną potrzebę społeczną. Organizowany jest przez Junior Achievement Worldwide we współpracy z Nationale-Nederlanden. Nasze licealistki przygotowały projekt innowacyjnego przedsiębiorstwa społecznego „The Patterns Of Aid”, które zajmuje się szyciem kołder i poduszek z niepotrzebnych ubrań i tkanin, z przeznaczeniem dla osób bezdomnych, uchodźców, a także celów komercyjnych.
        W międzynarodowym konkursie „Robot Design Challenge” zwycięstwo polskiej edycji zapewniły sobie: Julia Lewczuk, Kinga Miszczak i Milena Szewczak. Wyzwanie konkursowe polegało na zaprezentowaniu prototypu robota, który będzie wspierał rozwiązywanie wybranego problemu środowiskowego w szkole lub w mieście. Przy opracowywaniu prototypu uczestnicy musieli wziąć pod uwagę zastosowane materiały niezbędne do budowy robota, docelowych użytkowników ich produktu oraz możliwe funkcjonalności i wpływ gotowego urządzenia na środowisko. Zespół z „Jagiełły” zaproponował mobilnego robota DumbbellMate, który przetwarza plastikowe śmieci, głównie butelki PET - na hantle oraz talerze obciążeniowe, wykorzystywane w treningu siłowym, zajęciach fitness lub w zabiegach rehabilitacyjnych, ćwiczeniach z obciążeniem.
        W międzynarodowym konkursie innowacyjności i kreatywności Foodathon 2023 finalistkami zostały: Milena Lis, Ewelina Perestaj, Aleksandra Skubisz i Maja Wieleba. Wspólnie ze swoimi rówieśnikami z Turcji uczennice zaprojektowały aplikację mobilną Hold (on) Water, służącą do kalkulowania ilości wody potrzebnej do produkcji posiłków. Foodathon to wieloetapowy międzynarodowy konkurs innowacji i kreatywności, organizowany przez EIT Food i JA Europe. Celem inicjatywy jest umożliwienie młodym innowatorom z Europy i Afryki opracowania pomysłów odpowiadających na współczesne wyzwania rolno-spożywcze na świecie, a tym samym udziału w transformacji systemów żywnościowych. Ponadto konkurs koncentruje się na budowaniu umiejętności przedsiębiorczych młodych ludzi oraz współpracy w międzynarodowych zespołach.
        W ogólnopolskim konkursie „Inkubator szkolnych biznesów” laureatkami etapu regionalnego i finalistkami etapu ogólnopolskiego zostały: Julia Lewczuk, Kinga Miszczak i Milena Szewczak. Koncepcja funkcjonowania przedsiębiorstwa naszych zwyciężczyń zakłada projektowanie, odnawianie, a także produkcję i sprzedaż ekologicznych, unikatowych mebli tapicerowanych oraz innych przedmiotów codziennego użytku, których atutem będzie użycie przy ich produkcji materiałów z odzysku. Funkcjonowanie firmy wiąże się z zasadą 3R - reduce, reuse oraz recycle. Celem konkursu było zaś popularyzowanie wśród młodzieży pozytywnych postaw związanych z zarabianiem pieniędzy i przedsiębiorczością.
        W konkursie organizowanym przez Wydział Nauk Społecznych KUL na najlepszy projekt własnej marki I miejsce zajęły: Maja Wieleba, Milena Lis i Ewelina Perestaj. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu projektu własnej marki wraz z opracowaną strategią marketingową. Natomiast celem konkursu było popularyzowanie wiedzy z zakresu marketingu oraz rozwijanie kompetencji miękkich, takich jak: umiejętność pracy w zespole, przedsiębiorczość i kreatywność.
        W etapie okręgowym XIX edycji Olimpiady Przedsiębiorczości wzięły udział dwie maturzystki z naszego liceum: Milena Lis i Maja Wieleba. Hasłem przewodnim tej edycji było zrównoważone przedsiębiorstwo. Małopolskie eliminacje składały się z dwóch etapów. Pierwszy polegał na rozwiązaniu testu wiedzy, natomiast drugi na zespołowym rozwiązaniu zadania sytuacyjnego. Do drugiego etapu awansowała Maja Wieleba i została wysoko oceniona przez jury składające się z kadry dydaktycznej Wydziału Przedsiębiorczości i Innowacji w Gospodarce Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Olimpiada Przedsiębiorczości jest formą współzawodnictwa edukacyjnego, podczas którego oceniane są: wiedza, umiejętności oraz szeroko rozumiane postawy przedsiębiorcze, a także wyrażające je zachowania.
        Wszystkie uczennice, osiągając wyżej wymienione sukcesy, pracowały pod opieką merytoryczną p. Sylwii Wójcik-Wilkołazkiej.
Naszym przedsiębiorczym drużynom serdecznie gratulujemy!

Znajdź nas!

Facebook             Instagram